BiH još nema zaštićeni prehrambeni proizvod

Bez autora
Jun 29 2014

Iako se već godinama plasiraju informacije o tome da u našoj zemlji postoji 160 prehrambenih proizvoda koji ispunjavaju uvjete za zaštitu oznake originalnosti, geografskog porijekla i tradicionalnog ugleda hrane, frapira činjenica da se u BiH u tom pogledu stvari ne miču s mrtve tačke, za razliku od susjednih država, pogotovo Hrvatske. Glavni razlog zbog kojih BiH nema zaštićeni prehrambeni proizvod, poput, naprimjer, livanjskog sira, vjerovatno leži u činjenici da je procedura za to izuzetno komplicirana. Da je tako, potvrdili su nam i u Agenciji za sigurnost hrane BiH. Direktor Sejad Mačkić kazao je da je prvi korak u postupku zaštite prehrambenih proizvoda oznakom originalnosti, geografskog porijekla ili tradicionalnog ugleda osnivanje udruženja proizvođača, odnosno prerađivača.

BiH još nema zaštićeni prehrambeni proizvodIako se već godinama plasiraju informacije o tome da u našoj zemlji postoji 160 prehrambenih proizvoda koji ispunjavaju uvjete za zaštitu oznake originalnosti, geografskog porijekla i tradicionalnog ugleda hrane, frapira činjenica da se u BiH u tom pogledu stvari ne miču s mrtve tačke, za razliku od susjednih država, pogotovo Hrvatske.

Prvi korak

Glavni razlog zbog kojih BiH nema zaštićeni prehrambeni proizvod, poput, naprimjer, livanjskog sira, vjerovatno leži u činjenici da je procedura za to izuzetno komplicirana.

Da je tako, potvrdili su nam i u Agenciji za sigurnost hrane BiH. Direktor Sejad Mačkić kazao je da je prvi korak u postupku zaštite prehrambenih proizvoda oznakom originalnosti, geografskog porijekla ili tradicionalnog ugleda osnivanje udruženja proizvođača, odnosno prerađivača.

Nakon toga, pojašnjava Mačkić, pristupa se izradi proizvođačke specifikacije, koja mora sadržavati sve potrebne informacije, neophodne kako bi svaki novi proizvođač mogao na jednak način proizvoditi taj prehrambeni proizvod i koristiti registriranu oznaku.

Faza pripreme

 - Također, potrebno je priložiti i dokumentaciju koja dokazuje neposrednu povezanost prehrambenog proizvoda s definisanim geografskim područjem, u smislu utjecaja na posebnost finalnog proizvoda potrebno je priložiti historijske dokaze proizvodnje proizvoda na određenom području, kao i dokaze da prehrambeni proizvod potječe s tog geografskog područja. Prema našim saznanjima, određeni broj proizvođača pokrenuo je opisanu proceduru i trenutno je u fazi pripreme proizvođačke specifikacije - rekao je Mačkić.

Nijedan proizvođač do sada nije podnio zahtjev za registraciju oznake Agenciji.

Uvid u stanje

Iako je svojevremeno  odgovor na upitnik za zaštitu oznake originalnosti, geografskog porijekla i tradicionalnog ugleda hrane, koji je Agencija uputila u 144 općine iz oba entiteta, stigao iz 54 lokalne zajednice, Mačkić napominje da se radilo o podacima koji su služili samo za stjecanje početnog uvida u stanje na terenu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik